Τα παιδιά χρειάζονται συνοδοιπόρους

Συν + Πορεύομαι  σημαίνει ακολουθώ μια πορεία μαζί με τον άλλο συνεργάζομαι μαζί του με πνεύμα συμπάθειας και κατανόησης. Την θυμάμαι αυτή την λέξη από την εκκλησία  και πάντα μου έκανε εντύπωση « Ο θεός  είναι συνοδοιπόρος»  εννοείται ότι εγώ,  παιδάκι τότε,  δεν  μπορούσα να την καταλάβω. Την λέξη αυτή την άκουσα πολλές φορές στην διάρκεια της ζωής μου. Στο σχολείο μαθαίναμε λέξεις με το συν- όπως συνομιλώ,  συνεργάζομαι , συνταυτίζομαι .  Οι λέξεις αυτές είχαν πάντα μια πιο θετική σημασία. 

Στην πορεία των σπουδών  μου ως ψυχοθεραπεύτρια άκουγα συχνά αυτή την λέξη, είστε συνοδοιπόροι στις δυσκολίες των άλλων όχι μάγοι για να δίνεται λύσεις. Η πορεία που θα πάρει η θεραπεία εξαρτάται από τον καπετάνιο και η λύση στο πρόβλημα βρίσκεται μέσα στον κάθε ένα και είναι μοναδική. 

Στο Κέντρο Πρόληψης και θεραπείας «Ορίζοντας» κλήθηκα να δεθώ με την λέξη συνοδοιπόρος να γίνω ένα μαζί της.

  • Τι σημαίνει όταν το παιδί μου έχει αυτισμό;

Η  διάγνωση σίγουρα είναι ένα πρώτο βήμα που θέλει επεξήγηση. Το δεύτερο βήμα είναι η αποδοχή της εικόνας του παιδιού. Το να αποδέχομαι τις δυσκολίες του παιδιού και να συμπορεύομαι μαζί του θέλει πολλές ψυχικές αντοχές. Ο Αυτισμός δεν είναι μια γρίπη που θα φύγει  απλά μαθαίνετε  να ζείτε μαζί του,  να συμβιώνεται και να το αγαπάτε γιατί  είναι μέρος του παιδιού σας . Μην το πολεμάτε δεν έχει νόημα γιατί χάνετε πολύτιμες δυνάμεις. Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι το οποίο θα σας οδηγήσει στην ενηλικίωση του παιδιού σας. Γίνεται φίλοι με τον αυτισμό του παιδιού σας , να τον καταλάβετε, να κτίσετε μια βαθιά σχέση γιατί ότι και να συμβεί εσείς θα είστε το σημείο αναφοράς του για τον κόσμο.

Δεν είναι ποτέ εύκολη η αποδοχή της διάγνωσης  και προδιαθέτει πολύ πόνο και πένθος. Πένθος για το ιδεατό παιδί που ονειρευτήκατε ως προέκταση του εαυτού σας. Αλλά σας παρακαλώ, μη γελιέστε  το παιδί αυτό είναι αυτόνομο πλάσμα και με την δική σας αγάπη και καθοδήγηση θα εξελιχθεί θα μεγαλώσει και θα γίνει η καλύτερη έκδοση του εαυτού του, όχι του δικού σας.

Τα παιδιά χρειάζονται πραγματικούς συνοδοιπόρους στη ζωή γεμάτους με αποδοχή κατανόηση και αγάπη.

Ειρήνη Παύλου

Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια